RAK DOJKE I OČUVANJE PLODNOSTI

/RAK DOJKE I OČUVANJE PLODNOSTI

Povodom europskog tjedna neplodnosti, donosimo temu koja je osobito važna za mlađe žene s rakom dojke.

Dio žena oboljelih od raka dojke nakon liječenja neće imati teškoća s ostvarivanjem spontane trudnoće, dok će druge imati teškoća s time ili to uopće neće moći ostvariti. Zato pitanje očuvanja plodnosti treba biti uključeno u planiranje liječenja raka dojke, kako bi se našla prava ravnoteža između potrebe za liječenjem i želje za kasnijim ostvarivanjem roditeljstva. Ukoliko Vaš liječnik ne pokrene ovo pitanje prije početka kemoterapijskog liječenja, važno je da ga otvorite Vi. Stoga Vam u nastavku nudimo vrlo kratak pregled metoda očuvanja plodnosti kod žena oboljelih od raka dojke, koje se primjenjuju u Hrvatskoj i dostupne su na teret HZZO-a.

IVF (zamrzavanje zametaka)

Danas se IVF (in vitro oplodnja, zamrzavanje zametaka) smatra najučinkovitijim načinom očuvanja plodnosti. Žena treba uzimati hormone koji jajnike potiču na proizvodnju jajnih stanica. Liječnik zatim izvadi te jajne stanice te se oni u laboratoriju oplode spermijima, čime nastaje zametak (embrij). Zametak ili zametci se zaleđuju i čuvaju dok ne bude moguće vratiti ih u maternicu kako bi se pokušala ostvariti trudnoća.

Ova metoda je dostupna ženama koje imaju partnera, budući da uključuje oplodnju partnerovim sjemenom.

Liječnici za sada ne znaju koji je učinak povećanja razine hormona unutar jednog menstrualnog ciklusa kod žena koje imaju hormonski ovisan rak dojke. Ipak, pretpostavljaju da, u većini slučajeva, jednokratno povišenje razine hormona u sklopu IVF-a ne smanjuje uspješnost liječenja karcinoma dojke.U odlučivanju o ulasku u IVF treba imati na umu da ovaj postupak traje neko vrijeme i može dovesti do odgađanja liječenja Vašeg raka.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome je li IVF mogućnost za Vas. Za svaku ženu kojoj je to potrebno, uz liječničku indikaciju, HZZO plaća ove tretmane.

Zamrzavanje jajnih stanica

Liječnici mogu izvaditi i zamrznuti ženine jajne stanice. Sam postupak je vrlo sličan postupku IVF-a. Takav pristup bi Vam mogao bolje odgovarati ukoliko nemate partnera. Kao i u IVF-u, hormonima će se Vaši jajnici potaknuti na proizvodnju jajnih stanica, koje će liječnik prikupiti i zamrznuti. Kad budete htjeli koristiti jajne stanice, one će se odmrznuti i u njih će se ubrizgati sperma kako bi se oplodile. Teškoća može nastati u tome što zamrzavanje i odleđivanje može oštetiti jajnu stanicu te ovo smanjuje učinkovitost ove metode očuvanja plodnosti.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o dostupnosti ove metode i o tome je li njezino korištenje za Vas sigurno prije početka liječenja raka dojke.

Ovarijska supresija („blokada jajnika“)

Neki kemoterapijski lijekovi trajno onemogućuju jajnike u proizvodnji jajnih stanica. Ako se ovo dogodi, nećete moći ostvariti trudnoću i možda ćete doživljavati simptome menopauze.

Pritom neke kombinacije kemoterapija na funkciju jajnika djeluju jače, a druge slabije, a ako ste stariji od 40 godina, veći je rizik od problema s plodnošću uz bilo koju kemoterapiju. Stoga Vam može biti važno da sa svojim onkologom razgovarate o tome kolike rizike za plodnost nosi Vaš režim liječenja.

Danas liječnici vjeruju da bi hormonsko liječenje kojim se jajnici štite od kemoterapije moglo biti korisno o očuvanju plodnosti po završetku liječenja raka. Takvo hormonsko liječenje uključuje mjesečne injekcije hormona koji se zove blokator luteinizirajućeg hormona (LH blokator), na primjer goserelinom (Zoladex), za vrijeme primanja kemoterapije. Cilj ovog liječenja je da LH blokator zaustavi rad Vaših jajnika – da ih „ugasi“ – dok ste u liječenju kemoterapijom. Kad liječenje završi, prestat ćete uzimati LH blokator i Vaši jajnici će kroz nekoliko mjeseci ponovno postati aktivni. Tada će Vam se, ukoliko nije nastupila prirodna menopauza, ponovno uspostaviti menstrualni ciklus.

Dea Ajduković i Ljiljana Vukota

SVE za NJU

Studeni, 2017.

Izvori:

Cancer Research UK (2014). Preserving fertility and breast cancer. Preuzeto s http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/living-with/preserving-fertility

Breast Cancer Care (2017). Options for preserving fertility before and during breast cancer treatment. Preuzeto s https://www.breastcancercare.org.uk/information-support/facing-breast-cancer/younger-women-breast-cancer/fertility-breast-cancer-treatment/options-preserve-fertility#protecting ovaries

Brkljačić, B. i sur. (2016). Hrvatske smjernice za genetičko savjetovanje i testiranje na nasljedni rak dojke i jajnika. Zagreb: Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU i Medicinska naklada.

http://www.svezanju.hr/wp-content/uploads/2017/10/Hrvatske-smjernice-za-geneti%C4%8Dko-savjetovanje-i-testiranje-na-nasljedni-rak-dojke-i-jajnika.pdf

2017-11-16T11:41:42+00:00 16. studenoga 2017.|
%d blogeri kao ovaj: