U petak, 10. veljače 2017. godine u 12 sati, u prostorijama Udruge SVE za NJU (Ulica Kneza Mislava 10 u Zagrebu) predstavnicima medija predstavit će se elektronički priručnik Pitaj SVE – SVE za NJU, a osim toga, predviđena je i simulacija uvodnog razgovora pacijentice i psihologa.

Odgovore na pitanja pripremao je tim Udruge u suradnji sa stručnjacima onkolozima, a poseban je doprinos ovoj akciji dala primarijus dr. sc. Paula Podolski s Klinike za onkologiju KBC Zagreb kroz predavanje Pitaj onkologa, održano u Centru za psihološku pomoć. Također, pacijentice koje su korisnice Udruge, bit će dostupne za sva eventualna pitanja.

„Želimo zahvaliti svim stručnjacima onkolozima koji nam pomažu u cilju da doista ponudimo odgovore našim korisnicama o životu s rakom. Posebnu smo pozornost u akciji posvetili ženama s metastatskim rakom. Riječ je o ženama koje u svojim posljednjim danima zaslužuju dostojanstven život, a mi im kao društvo to moramo omogućiti“, istaknula je predsjednica udruge SVE za NJU Almenka Balenović.

S ciljem da prikupi i odgovori na najčešće postavljana pitanja o svim aspektima života s karcinomom dojke, udruga SVE za NJU tijekom prošle godine provodila je akciju „Pitaj SVE – SVE za NJU“, kako bi olakšala suočavanje s bolešću i snalaženje u novim životnim okolnostima. Kroz rad Udruge svakodnevno se razmjenjuju pitanja i odgovori, što praktične, a što emocionalne prirode, zbog čega je i nastala ideja o tome da se ona najučestalija pretvore u svima dostupan i pregledan elektronički priručnik, koji će se s vremenom nadograđivati.

Posebna je pozornost u akciji Pitaj SVE – SVE za NJU posvećena ženama s metastatskim rakom, koji sa sobom nosi i najviše izazova

Nadamo se da ćete se odazvati pozivu, medijski popratiti događaj i na taj način pridonijeti uspješnijoj prevenciji i liječenju bolesti.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli gotovo 2.700 žena, što upućuje na zabrinjavajuću činjenicu da će svakoj desetoj ženi u našoj zemlji tijekom života biti dijagnosticirana ova vrsta karcinoma. Riječ je o poražavajućoj statistici koja u Hrvatskoj bilježi stalni trend rasta iako je stopa izlječenja iznimno visoka u slučajevima ranog otkrivanja i pravodobnog liječenja. No, unatoč suvremenim metodama liječenja, u Hrvatskoj svake godine premine više od tisuću žena koje uđu u četvrti stadij bolesti.