Predstavljanje ESMO vodiča za bolesnike ŠTO JE RAK PLUĆA NEMALIH STANICA? i priručnika ŽIVJETI S RAKOM PLUĆA 18.12.2017.

/Predstavljanje ESMO vodiča za bolesnike ŠTO JE RAK PLUĆA NEMALIH STANICA? i priručnika ŽIVJETI S RAKOM PLUĆA 18.12.2017.

SVE za NJU, udruga žena oboljelih i liječenih od raka, Hrvatsko torakalno društvo, Hrvatsko društvo za internističku onkologiju i udruga Jedra organiziraju u SVE za NJU, Kneza Mislava 10, u ponedjeljak 18. prosinca 2017. u 11 sati predstavljanje ESMO vodiča za bolesnike ŠTO JE RAK PLUĆA NEMALIH STANICA? i priručnika ŽIVJETI S RAKOM PLUĆA.

Rijetka je prilika da smo u mogućnosti u istome danu predstaviti dvije ovako značajne publikacije namjenjene oboljelima od raka pluća, ali i njihovim obiteljima i prijateljima. Priručnici će zasigurno naći svoje mjesto u njiihovom kvalitetnom informiranju. Radi se o velikom broju bolesnika jer prema podacima iz Registra za  od koje u Hrvatskoj oboli oko 3.000 muškaraca i žena. Nažalost bilježimo i veliku smrtnost.

Iako je liječenje raka značajno napredovalo, bolesnici se jednako boje ovakve dijagnoze. Jedno od pitanja koje je svima zajedničko jest pitanje koje su moje opcije liječenja i da li izvan Hrvatske postoje bolji i učinkovitiji lijekovi? U traženju odgovora pacijenti se oslanjaju na Internetske informacije što dovodi do neselektivnog informiranja, a nerijetko i do nerazumijevanja i zabluda. Bolesnici imaju pravo i žele znati kakve su mogućnosti liječenja baš određenog tipa karcinoma. Jednako to žele i članovi obitelji. Jedan od najboljih načina informiranja su vodiči za pacijente koje objavljuje European Society for Medical Oncology (ESMO). Vodiči iz Serije vodiča za pacijente prevode se na mnoge jezike kako bi bili dostupni bolesnicima koji se ne služe engleskim jezikom. U ovim priručnicima koji su pisani za specifičan karcinom nalaze se sve najsuvremenije informacije o liječenju. Ove godine objavljen je novi  vodič za oboljele od raka pluća nemalih stanica popd nazivom Što je rak pluća Nemalih stanica? koji bolesnicima iz cijele Europe, ali i šire daje podatke utemeljene na kliničkim studijama i najboljoj kliničkoj praksi. U njegovom nastajanju osim predstavnika ESMO sudjelovali su i predstavnici bolesnika.

Hrvatski prijevod realizirali su nakon odobrenja European Society for Medical Oncology (ESMO) udruga SVE za NJU, Hrvatsko torakalno društvo i Hrvatsko društvo za internističku onkologiju. Vodič je prevela dr. sc. Dea Ajduković, prijevod su provjerili onkologinja doc. dr. sc. Sanja Pleština, akademik Miroslav Samaržija i onkolog prof. dr. sc. Damir Vrbanec. U ime bolesnika prijevod su pregledale Almenka Balenović, predsjednica udruge SVE za NJU i Sandra Karabatić, predsjednica udruge Jedra.

Vodič će biti dostupan i koristan bolesnicima, obiteljima, ali i zdravstvenim profesionalcima koji sudjeluju u liječenju i praćenju bolesnika s rakom pluća nemalih stanica na mrežnima stranicama udruge SVE za NJU, Hrvatskog torakalnog društva i Hrvatskog društva za internističku onkologiju i naravno na web stranici ESMO.

Priručnik Živjeti s rakom pluća pripremio je prof. dr. sc. Marko Jakopović sa suradnicima Sandrom Karabatić i Marijom Mišić, a urednik je akademik Miroslav Samaržija.

Zahvaljujemo svim suradnicima, posebno našoj dizjnerici Petri Bilić Križan na velikom strpljenju te bezuvjetnoj potpori koju nam je pružila tvrtka Astra Zaneca.

SVE za NJU

Zagreb, 14. prosinca 2017.

2017-12-14T11:30:35+00:00 14. prosinca 2017.|
%d blogeri kao ovaj: