Obilježavanje Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke 15.10.2016.

/Obilježavanje Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke 15.10.2016.

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu javnozdravstvenom akcijom Zastani obilježen je Mjesec borbe protiv raka dojke koji su podržali mnogobrojni okupljeni građani i osobe iz javnog života

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli gotovo 2.700 žena, što ukazuje na zabrinjavajuću činjenicu da će svakoj desetoj ženi u našoj zemlji tijekom života biti dijagnosticirana ova vrsta karcinoma. Upravo kako bi se upozorilo na poražavajuću statistiku o ovom javnozdravstvenom problemu, koji u Hrvatskoj bilježi trend rasta, na zagrebačkom je Cvjetnom trgu danas obilježen Mjesec borbe protiv raka dojke.

 U organizaciji udruge SVE za NJU, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uz podršku Grada Zagreba, s građanima su se u centru Zagreba družili sociolog i pisac Bruno Šimleša te pjevač grupe Vatra Ivan Dečak, dok su članice Udruge uz podršku plesne skupine  Atomic dance factory slučajne prolaznike iznenadile izvedbom flash-moba. Vrhunac cjelokupnog druženja bio je potez Brune Šimleše koji je uz asistenciju Ivana Dečaka i Barbare Kolar obrijao glavu u znak podrške svim snažnim ženama koje se bore ili su dobile bitku protiv ove najučestalije vrste karcinoma u žena. Dečak je u znak podrške otplesao nekoloko taktovna tanga s oboljelim ženama.

„Ostavili su mi mogućnost da se ošišam na 3 ili 6 mm, ali to ne bi bilo to. Želimo ukazati na problem s kojim se u Hrvatskoj susreće veliki broj žena i, ako radimo nešto ovako, onda to mora biti kako spada. Zato smo išli do nule, u znak podrške svim neustrašivim ženama koje su iz ove bitke izašle kao pobjednice i kako bih pokazao da sam tu za njih. One najbolje znaju kako je svaki dan nova borba i kako je potrebno iskoristiti sve što on pruža“, naglasio je Šimleša te istaknuo kako se do kraja listopada na web stranici Čini pravu stvar za Udrugu prikupljaju donacije.

Iako je stopa izlječenja iznimno visoka u slučajevima ranog otkrivanja i pravodobnog liječenja, te unatoč suvremenim metodama liječenja, u Hrvatskoj svake godine premine više od tisuću žena koje uđu u četvrti stadij bolesti. Udruga želi poseban naglasak staviti na žene s metastatskim karcinomom i potrebu osiguranja najbolje medicinske i psihološke skrbi  posebno za njih i njihove obitelji.

Kako bi skrenula pažnju na važnost donošenja sveobuhvatnog plana koji bi kao rezultat imao bolju prevenciju, kvalitetnije liječenje i dugoročno smanjenje smrtnosti od raka, udruga SVE za NJU na subotnjem je događanju promovirala projekt pod sloganom „Mi možemo. Ja mogu.“, koji provodi u partnerstvu s Koalicijom udruga u zdravstvu, Hrvatskom poštom i CroMSIC-om. Riječ je o globalnoj kampanji „Reci rukama“, čiji je cilj donošenje i implementacija Nacionalnog plana borbe protiv raka. Građani su u velikom broju podržali ciljeve kampanje slanjem erazglednice s porukom Mi možemo na ruci.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo promovirao je Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dopunsko osiguranje. Žene se pozivaju na odaziv na besplatne mamografske preglede.

PORUKE:

  • Rak dojke najučestalija je vrsta karcinoma u žena.
  • U Hrvatskoj je stopa smrtnosti viša no u Europi i bilježi trend rasta.
  • Svakoj desetoj ženi u Hrvatskoj će tijekom života biti  dijagnosticirati rak dojke.
  • U borbi protiv raka dojke, uz kvalitetno liječenje, najvažnije rano otkrivanje bolesti.
  • Žene moraju zauzeti proaktivan i odgovoran stav prema vlastitom zdravlju.
  • Godišnje više od 1.000 obitelji ostaje bez svoje žene, majke, bake, sestre, partnerice.
  • Žene s metastatskim rakom dojke imaju pravo na kvalitetan i dostojanstven život.
  • Kao društvo moramo omogućiti svim ženama s metastatskim karcinomom dojke dostojanstven život i dati im priliku da svaki dan provedu s osjećajem ispunjenosti i aktivnostima sa svojim najbližima.
2017-07-10T12:01:06+00:00 15. listopada 2016.|
%d blogeri kao ovaj: