Povijest Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU

//Povijest Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU
Povijest Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU 2018-01-17T08:46:57+00:00

SVE za NJU je osnovana je 21. ožujka 2008. godine kao Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja, dobrovoljna, humanitarna, nevladina i neprofitna organizacija. Osnovale su je tri žene oboljele od raka dojke koje su i same bile suočene s nedostatkom informacija i nedostatkom stručne psihološke podrške.

Na skupštini 26. studenog 2014. godine donesena je odlika o izmjeni naziva i logotipa Udruge. Naziv Udruge je SVE za NJU, udruga žena oboljelih od raka. Od te odluke nadalje SVE za NJU se nastavlja profilirati kao organizacija za pružanje podrške ženama s malignim bolestima. Odluka o promjeni naziva logičan je slijed razvoja projekta Centra za psihološku pomoć u koji su se od početka rada mogle javljati sve žene neovisno o tipu raka. Promjenom naziva Udruga je širom otvorila vrata svim ženama oboljelima od raka.

U razdoblju od osnutka do danas Udruga je svojim kontinuiranim radom ostvarila zapažene rezultate. U razdoblju od 7. listopada do 7. studenoga 2008. godine sudjelovala je u velikoj humanitarnoj akciji koja je nosila ime SVE za NJU pod sloganom „Prekriži rak dojke i rak vrata maternice“, a završni svečani Koncert Lane Jurčević prenosila je uživo i HRT. Tom akcijom u suradnji s dm-om i Glaxom prikupili smo 1 100 000 kuna za uređivanja prostora i rad Centra za psihološku pomoć.

Tijekom proljeća 2009. nastavile su se edukativne tribine o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i raka vrata maternice i za tu kampanju je Udruga dobila svoju prvu nagradu Biser mudrosti Europske Udruge za prevenciju raka vrata maternice.

Dio poslanja i tradicije Udruge postaje obilježavanja Dana narcisa, Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke, Dana mimoza i Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice i drugih datuma važnih za prevenciju i osvješćivanje javnosti. U preventivnim kampanjama ostvaruje se suradnja s drugim organizacijama civilnog društva, stručnim društvima i institucijama te različitim poslovnim partnerima.

Dana 10. 10. 2009. u Novinarskom domu smo promoviran je prvi priručnik SVE za NJU za pacijente i njihove bližnje pod nazivom „Emocije i karcinom“. Udruga je tako zajedno s preko 120 zemalja učesnica bila dio međunarodne akcije kojom se u svijetu obilježava dan „Voices for hospices“. To je prva edukativna brošura na koju se nastavljaju druge korisne brošure i letci, ali i ozbiljni izdavački projekti knjiga od kojih su neke namijenjene i stručnjacima i bolesnicama. Takva je knjiga Rak dojke i suvremeni načini rekonstrukcije, izdana 2015.

Zajedničkim dogovorom Grada Zagreba i Vlade RH SVE za NJU je dobila rješenje za korištenje prostora u Kneza Mislava 10 Zagreb (170m2) i 15. rujna 2009. preuzela prostor. Nakon adaptacije prostora 21.svibnja 2010. svečano je otvoren Centar za psihološku pomoć u kojemu sve žene oboljele od bilo koje vrste raka i njihove obitelji mogu potražiti prijeko potrebnu psihološku pomoć. Psihološku pomoć i programe Centra provode profesionalci, stručnjaci sukladno uzusima svoje struke. Centar je glavni i trajni projekt Udruge usmjeren na krajnje korisnike – žene oboljele od raka, članove njihovih obitelji i bliske osobe.

U proteklom razdoblju od osnivanja Udruga je sklopila sporazume o suradnji s Klinikom za psihološku medicinu Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Medicinskim fakultetom u Splitu, „Pravnom Klinikom“ pri Pravnom fakultetu u Zagrebu, Kliničkom bolnicom“Sestre milosrdnice“, Cochrane ogrankom i drugima. Kroz projekte i edukacije stručnjaka ostvaruje se suradnja s Komorom medicinskih sestara, Hrvatskom psihološkom komorom i drugim stručnim udruženjima.

Udruga surađuje s drugim organizacijama civilnog društva, osobito onima koje djeluju na području zdravstva, a članica je i jedna od osnivačica Saveza udruga za borbu protiv raka dojke utemeljenog u rujnu 2013. Također je članica European Cancer Patient Organisations (ECPC), European Cervical Cancer Association (ECCA) i Koalicije udruga u zdravstvu. Udruga se financira iz javnih izvora financiranja, natječaja, projekata, donacija poslovnog sektora i građana i iz članarina. Centar za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka je prvi i zasad jedini ovakav projekt u Hrvatskoj koji neprekidno djeluje od 2010.

SVE za NJU zahvaljuje svima koji pomažu rad Udruge i projekta Centar za psihološku pomoć.