Mi možemo. Ja mogu.

/Mi možemo. Ja mogu.

U organizaciji udruge SVE za NJU i Koalicije udruga u zdravstvu, 27. rujna 2016. u 10:00 sati u Novinarskome domu HND-a održana je konferencija za novinare u povodu početka nacionalne javnozdravstvene kampanje «Mi možemo. Ja mogu».

U sklopu Svjetskog dana borbe protiv raka (World Cancer Day) pokrenuta je trogodišnja globalna kampanja 2016.-2018., kojoj smo se pridružili s kampanjom na nacionalnoj razini pod imenom „Reci rukama“ (Talking hands). Poruka kampanje «Mi možemo. Ja mogu.» temelji se na ideji da svaka institucija, zajednica i svaki pojedinac mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka.

Kampanjom se želi  podići svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele.  Na konferenciji je istaknuta potreba donošenja i implementacije Nacionalnog plana borbe protiv raka, budući da je pojavnost i smrtnost zloćudnih bolesti u Hrvatskoj u stalnom porastu, za razliku od drugih članica EU.

Na konferenciji za novinare su govorili:

  • dr.sc. Dario Nakić, ministar zdravlja
  • sc. Ines Strenja Linić, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora
  • dr.sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
  • dr.sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb
  • dr. sc. Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, zamjenik ravnatelja
  • Ivica Belina, prof., Koalicija udruga u zdravstvu
  • AlmenkaBalenović, dr.med., predsjednica udruge SVE za NJU
  • Jo Kempen, izvršna direktorica Ureda za korporativne komunikacije, Hrvatska pošta

Nacionalna javnozdravstvena kampanja u Hrvatskoj provodit će se na dvije razine, elektroničkoj na društvenim mrežama i mrežnim stranicama kampanje i kroz javne promocije u državnim,  zdravstvenim i akademskim ustanovama, te u četiri glavna regionalna centra Hrvatske.  Dodatna aktivnost koja će osvježiti koncept kampanje  je tematska e-razglednica (epostcard) Hrvatske pošte,  kojom svoju poruku šaljete na fizičku adresu odabrane osobe u obliku razglednice s personaliziranom fotografijom i porukom, što je doprinos Hrvatske pošte koje su prepoznale potrebu da se uključe u kampanju. Partner u provedbi projektnih aktivnosti je Udruga studenata medicine CroMSIC.

Ideja nacionalne kampanje je priključivanje globalnim naporima da se proširi poruka  «Mi možemo. Ja mogu.» i da poduzmemo nešto za prevenciju, rano otkrivanje i kvalitetnije liječenje i sveobuhvatnu skrb za oboljele.  To je poziv svima da se uključe jer svaka aktivnost se računa i svi možemo nešto učiniti.

Podrška projektu iskazuje se pisanjem poruke na ruku i slanjem na www.mi-mozemo-ja-mogu.hr  ili #MiMožemoJaMogu, odnosno na www.worldcancerday.org.

2017-07-10T12:01:35+00:00 27. rujna 2016.|
%d blogeri kao ovaj: