Centar za psihološku pomoć

//Centar za psihološku pomoć
Centar za psihološku pomoć 2018-01-17T08:37:37+00:00

Programe provode neposredno zaposlenici i vanjski suradnici terapeuti. Podijeljeni su na psihološke tretmane, savjetovališta, edukacijsko-terapijske radionice i interaktivna predavanja, specijalizirane programe za oboljele i program domaćinstva – smještaj za žene u Centru.

Prijem korisnice i uvodni intervju obuhvaća osnovno informiranje, prikupljanje podataka tijekom strukturiranog intervjua, savjetovanje i izbor programa koji odgovara trenutnim potrebama korisnice.

Individualno savjetovanje i psihoterapija
Korisnice kojima se preporuči individualno savjetovanje termine dogovaraju prema svojim potrebama. Prosječno trajanje savjetovanja je od 6 do 8 sastanaka, a po procjeni terapeuta i dulje (najdulje do 6 mjeseci).

Grupe podrške
Grupa podrške poluotvorenog tipa pod vodstvom stručne osobe, terapeuta. Žene u grupi primaju podršku i daju podršku drugima. Osobe oboljele od raka koje su bile uključene u grupe podrške osjećaju manju tjeskobu, depresiju i bol. Otkrivanje kako se drugi nose sa specifičnim problemima koje karcinom donosi, može pomoći u otkrivanju vlastitog načina borbe/nošenja s bolešću.

Partnerska i obiteljska savjetovanja
Mnoge obitelji suočene s teškom bolešću trebaju pomoć stručnjaka kako bi se naučile nositi s promijenjenim ulogama, novim odgovornostima i ostalim teškoćama koje bolest sa sobom nosi. Osobito se to odnosi na odnose među partnerima, odnose sa djecom i odnose s roditeljima. Ženi je potrebna podrška i razumijevanje obitelji, a članovi obitelji i sami trebaju poduku i suport.

Psihoseksualno savjetovanje
Savjetovanje o psihoseksualnim problemima može se provesti u okviru individualne ili partnerske terapije, ali i izdvojeno kod seksualnog terapeuta. U sigurnosti terapijskog okruženja žena progovara i o ovom važnom segmentu života i odnosa.

Savjetovanje za djecu srednjoškolske dobi
Oboljele i liječene žene koje primijete promjene na emocionalnom ili ponašajnom planu kod djece kao posljedicu bolesti majke mogu se javiti radi psihološkog tretmana djeteta. U tom slučaju pristanak za postupak savjetovanja djeteta daje roditelj, a dijete dolazi u Centar u pratnji roditelja ili samo u dogovoru s roditeljem. Ukoliko je dijete osnovnoškolske dobi i treba pomoć u učenju postoji mogućnost organizacije pružanja takve pomoći.