Ivana Kalogjera je dobitnica Nagrade VAM za 2017.

/Ivana Kalogjera je dobitnica Nagrade VAM za 2017.

Dobitnica Nagrade Vesna Andrijević Matovac za 2017. je novinarka i predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera. Njezino ime upisujemo uz imena dosadašnjig dobitnika i dobitnica: Ljiljana Pranjić, Bruno Šimleša, Marija Hrašćanec, Paula Bobanović, Mandica Pavelić i Vida Borš.

Ivana je osnovala udrugu i pokrenula portal Nismo same za informiranje i podršku ženama koje su se liječile ili se još liječe od raka. Udruga istog naziva Nismo same pokrenula je projekt Nisi sama – ideš s nama kojemu je cilj pokrivanje troškova odlaska na terapiju žena oboljelih od malignih bolesti. Svojim aktivnostima pridonosi osvještavanju javnosti o potrebama oboljelih žena i pridonosi njihovom boljem ostvarivanju.

SVE za NJU ove godine slavi 10 godina rada. Kad je otvoren Centar za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka 2010. u letak smo u prvoj rečenici zapisali: “U bolesti nitko ne bi trebao biti sam…“ Ta usamljenost je prisutna ne samo kad ste fizički sami nego i kad ste okruženi dragim ljudima. Tu vrstu usamljenosti mogu popuniti samo osobe koje su prošle iskustvo slično Vašem i stoga je zajedništvo žena s iskustvom raka i „pričanje svoje priče“ posebno važno i na svoj način ljekovito. Spoznala je to i Ivana kad joj je u svibnju 2015. u 52 godini života dijagnosticiran rak dojke. Njezina priča slična je mnogima i različita kao što se i mi razlikujemo jedni od drugih. Možemo o Ivani pričati kao ženi, majci, novinarki…, ali ovaj put pričamo o ženi koja je mnogima pomogla da pobijede osjećaj usamljenosti osnivanjem udruge Nismo same i istoimenog portala  za informiranje i podršku ženama koje su se liječile ili se još liječe od raka. Ona je jedna od onih pojedinaca koji čine razliku. Iako je portal pokrenula 7. ožujka 2017. imamo dojam da je tu puno duže vremena jer je dočekan kao baš ono što ženama nedostaje. Osim iskrenih, često potresnih, ali i pobjedničkih, snažnih priča žena brižljivo bira tekstove koji su aktualni, informativni i korisni. Ivana tu nije stala, zapravo tek je počela. Na stranici su slijedile nove rubrike poput Nisi sama – pitaj bez srama  i novi tekstovi uglednih stručnjaka te kampanje poput one Lila tjedan pod sloganom Budi sebi prva.

Ivana istražuje potrebe bolesnica, kritički istražuje zdravstveni sustav i konačno, pokreće projekt Nisi sama – ideš s nama. Cilj projekta je pokrivanje troškova odlaska na terapiju žena oboljelih od malignih bolesti. Paralelno sa Zakladom SOLIDARNA razvija specijalizirani volonterski program podrške ženama koje se liječe u obavljanju kućanskih poslova i brizi za djecu i obitelj.

Prijedlog da se Nagrada VAM dodijeli upravo Ivani Kalogjeri poslala je poštom Lejla Omerčević iz Siska kojoj se zahvaljujemo. Lejla je u prijedlog stavila jedan citat s portala koji je na nju ostavio najveći dojam. „Pokažimo da iako smo bolesne nismo bespomoćne. Pružite drugima podršku i savjet, pokažite od kuda dolazi Vaša snaga. Podijelite svoju priču s drugima i pomozite da nas drugi bolje razumiju.“

Ponosni smo i sretni što nagrada ide u ruke žene koja to zaista zaslužuje. Pogotovo u vremenu u kojem svi trebamo uložiti dodatne napore za destigmatizaciju i bolje razumijevanje onkoloških bolesnika, osvještavanje svih segmenata društva o njihovim potrebama te senzibilizirati struku, institucije, zdravstveni sustav i javnost o važnosti psihološke podrške bolesnicima i obiteljima.

Čestitamo Ivani Kalogjeri i želimo joj puno uspjeha u radu za dobro žena s malignim bolestima.

Pripremila:

Ljiljana Vukota

28.02.2018.

2018-02-28T09:46:38+00:00 28. veljače 2018.|
%d blogeri kao ovaj: