Endokrina terapija u liječenju hormonski ovisnog raka dojke

/Endokrina terapija u liječenju hormonski ovisnog raka dojke

Osvrt na predavanje onkologinje dr.  sc. Natalije Dedić Plavetić, prim. dr. med., održano 27.10.2017. u udruzi SVE za NJU

Rak dojke je najčešće dijagnosticiran maligni tumor u ženskoj populaciji širom svijeta i u Hrvatskoj.

Oko 70% oboljelih žena ima hormonski ovisan karcinom dojki (izražen receptor za estrogene), pri čemu estrogen igra važnu ulogu u rastu karcinoma i njegovoj terapiji. Hormonski ovisan karcinom dojke je češći kod postmenopauzalnih žena. Endokrino liječenje (antihormonska terapija) predstavlja iznimno važan dio liječenja žena s ovim karcinomom.

Počeci ovog liječenja sežu još od kraja 19. stoljeća kada je Sir George Thomas Beatson objavio da ovariektomija premenopauzalnih žena može uzrokovati regresiju metastatskog karcinoma dojke.

Ključan korak za bolje razumijevanje djelovanja estrogena na rast tumora bilo je otkriće estrogenskog receptora 1958. godine.

Endokrino liječenje može se smatrati prvom ciljanom terapijom i još uvijek predstavlja najvažniji sistemski modalitet liječenja hormosnski ovisnog karcinoma dojke. Glavne prednosti hormonskog liječenja su selektivnost, dobra učinkovitost, dobra podnošljivost, mala toksičnost, očuvana kvaliteta života.  S endokrinim liječenjem najčešće se počinje adjuvantno (po završetku npr. kirurškog liječenja i kemoterapije)

Glavni izvor estrogena su jajnici, no estrogen se i dalje stvara u masnom tkivu i kad jajnici prestanu raditi ili se uklone kirurškim putem ili se kemijski stave izvan funkcije (uz pomoć LHRH agonista poput goserelina).

U liječenju hormonski ovisnih tumora većine premenopauzalnih bolesnica u prvoj liniji liječenja lijek izbora je tamoksifen. Isti je u kliničkoj je praksi još od 1973. godine te kao najčešće upotrebljavani lijek u bolesnica s rakom dojke više od 30 godina predstavlja okosnicu liječenja hormonski ovisnih karcinoma dojke.

Druga velika skupina lijekova za hormonsko liječenje u rutinskoj kliničkoj praksi su aromatazni inhibitori koji smanjuju stvaranje estrogena u perifernim tkivima i unutar tumora. Oni su lijek prvog izbora za postmenopauzalne žene.

Iako se na prvi pogled čini jednostavno, endokrino liječenje je vrlo složeno, jer na izbor lijeka, dužinu liječenja te promjenu terapije utječe puno faktora: menstrualni status bolesnice, dob, važnost očuvanja reproduktivnih organa, nuspojave lijeka, stanje osnovne bolesti, kvalieta života, želje bolesnice…

Stoga ovdje prestaje i naš osvrt na predavanje. Osim što je izvanredno zaokružila temu endokrinog liječenja, dr. Dedić Plavetić dotakla se i teme očuvanja reproduktivnih sposobnosti mladih žena kako bi poslije završenog liječenja sačuvale šanse za trudnoću i porod. Iznimno vrijedan dio susreta s bolesnicama je odgovaranje na pitanja koja su samo potvrdila svu kompleksnost, ali i vrijednost endokrinog liječenja.

SVE za NJU

2017-10-19T13:56:23+00:00 2. listopada 2017.|
%d blogeri kao ovaj: