Centar znanja

Ovdje možete pronaći provjerene i stručne informacije vezane za bolest i liječenje.

O raku

Rak je skupina više od 100 raznih oboljenja. Pogađa osnovnu građevnu jedinicu tijela, stanicu. Rak se pojavljuje kada stanice počnu abnormalno funkcionirati i dijele se bez granice i reda. Formira se masa tkiva, koja se naziva izraslina ili tumor, a može biti benigna i maligna. Benigni tumori nisu rak, a njihove stanice ne šire se u druge dijelove tijela. Rijetko su prijetnja životu. Maligni tumori su rak. Iz primarnog tumora, stanice mogu krvlju i limfom dospjeti u druge dijelova tijela. Ovakvim širenjem nastaju metastaze primarnog tumora. Kada rak dojke metastazira, zloćudne stanice se mogu naći u pazušnim limfnim čvorovima. Znači, rak se proširio i u druge limfne čvorove, kosti, jetra ili pluća. Takav tumor sadržava isti tip zloćudnih stanica kao i primarni tumor i naziva se metastatskim tumorom dojke.

Pročitaj više »

Korisni linkovi

Ukoliko se Vaša Udruga, ili civilna (itd.), organizacija ne nalazi na ovom popisu, a smatrate kako je važna i potrebna za pomoć i informacije ženama oboljelima od bolesti raka, molimo Vas da nam pošaljete pisanu zamolbu s opisom rada i same organizacije – na  e-mail Udruge SVE za NJU.

Pročitaj više »

Brošure i priručnici

Sve brošure i priručnici na ovoj stranici su u PDF formatu te ih na računalu možete pregledavati i ispisati, a i spremiti na računalo.

Sva prava pridržana, nije dozvoljeno neautorizirano umnožavanje ni dijeljenje!

Pročitaj više »

Elektronički priručnik Pitaj SVE – SVE za NJU

S ciljem da prikupi i odgovori na najčešće postavljana pitanja o svim aspektima života s karcinomom dojke, udruga SVE za NJU tijekom prošle godine provodila je akciju „Pitaj SVE – SVE za NJU“, kako bi olakšala suočavanje s bolešću i snalaženje u novim životnim okolnostima. Kroz rad Udruge svakodnevno se razmjenjuju pitanja i odgovori, što praktične, a što emocionalne prirode, zbog čega je i nastala ideja o tome da se ona najučestalija pretvore u svima dostupan i pregledan elektronički priručnik, koji će se s vremenom nadograđivati.

Pročitaj više »

Centar za psihološku pomoć

Programe provode neposredno zaposlenici i vanjski suradnici terapeuti. Podijeljeni su na psihološke tretmane, savjetovališta, edukacijsko-terapijske radionice i interaktivna predavanja, specijalizirane programe za oboljele i program domaćinstva – smještaj za žene u Centru.

Pročitaj više »