Psihoedukativni program „Kako brinuti o sebi“

u Centru za psihološku pomoć SVE za NJU

Psihoedukativni program „Kako brinuti o sebi“ provodi se  svake godine od 2013. Dizajnirale su ga psihologinje Dušanka Kosanović i Ana Majdančić na temelju svojih znanja i iskustava rada U centru za psihološku pomoć SVE za NJU. Provodi se kao ciklus od osam tematskih radionica u trajanju dva i pol sata. Psihoedukativne radionice osmišljene su kao jednokratni tematski susreti kroz koje se polaznice upoznaju s određenim spoznajama iz područja psihologije, a koje će im pomažu da bolje upoznaju sebe i na taj način osnaže svoje kapacitete za suočavanje s poteškoćama na koje nailaze u svakodnevnom životu na različitim područkima. Istina, najviše koristi imat će sudionice koje prođu cijeli program ili što više radionica.

Cilj psihoedukativnog programa je stjecanje novih znanja i uvida koji će polaznice potaknuti na promišljanje i promjene u svakodnevnom životu prvenstveno kroz osvještavanje i mijenjanje odnosa prema sebi te nekih životnih navika.

Svaka radionica osmišljena je kao kombinacija stručnog izlaganja na određenu temu iz područja psihologije te prilagođenih iskustvenih vježbi. Fokus radionica je na izlaganju voditeljica te dijalogu s polaznicima. Susreti su primarno psihoedukativni, a ne terapijski. Naše ponašanje je naučeno i stoga uz motivaciju i trud pod vodstvom stručnjaka možemo mjenjati naučene obrasce po kojima funkcioniramo. Važno je reći da je psihoedukacija osim što nam pomaže da sami ostvarimo bolji uvid u sebe i svoje obrasce, jedan od prvih koraka i u psihoterapijskom procesu.

Susreti su otvorenog tipa, sudjeluju žene koje su liječile ili još liječe bilo koji vrstu zloćudne bolesti, a korisnice su programa u Centru za psihološku pomoć. Na susretima mogu sudjelovati i članovi obitelji oboljelih.  Program će se provoditi od veljaće do travnja.

Dosadašnja evaluacija programa prema ocjenama sudionica ukazuje na dobro pogođen izbor tema i korisnost programa. Teme koje se prorađuju u programu su relaksacije, tijelo stres i opuštanje, asertivnost, emocije, kognitivne teškoće tijekom liječenja, odnosi u obitelji i završna tema kako brinuti o sebi.

Program je djelomično financiran prilozima građana prikupljenima u izazovu „Čini pravu stvar“ koji je pokrenuo Bruno Šimleša, a sudjelovali su i braća Goran i Bojan Navojec. Izazov je održan povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke 2017, vodeći se geslom istoimene javnozdravstvene akcije “Uhvati ritam”.

 

7.2.2018.

Ljiljana Vukota

Voditeljica Centra za psihološku pomoć